Rólunk

Amikor 2007-ben megvettük a falu központjában ezt a felújításra váró házat és a hozzá tartozó hatalmas telket, nem is gondoltuk hogy mekkora fába vágjuk a fejszénket. Aztán szépen lassan kiderült! 2008-ban a Lek-Vár-Lak bemutatótermet, kisüzemet, 2010-ben az Édes Otthon kisvendéglőt és 2013-ban az Édes Otthon vendégszobákat készítettük el azoknak a kedves vendégeinknek akik értéklik a kreativitást, kézimunkát, egyediséget, nyugalmat és a szeretetteljes vendéglátást.

Nagybörzsöny egy ékszerdoboz, a magyar faluk egyik legszebbike. Igen, elfogultak vagyunk immár 12 éve, mióta egy véletlen kirándulás során ide vetődtünk. Egy délelőtt alatt beleszerettünk a faluba, a környékbe, a házakba, a hangulatba. Másnap már háztulajdonosok voltunk Nagybörzsönyben. Életünk első háza egy 1884-es építésű, felújításra várt parasztház, és mi tele tervekkel, álmokkal, munkakedvvel. 3 éves munkával megalkottuk, amire mindig vágytunk: egy otthont.

Az otthon megépítése után következett a helyi megélhetés megteremtése. 2003-ban megnyitottuk 2 szintes teljesen felújított, de eredeti állapotában megőrzött parasztházunkat, a falusi turizmust kedvelőknek. Vendégeink szerették ezt a fajta színes vendéglátást, a személyes kontaktust, mi is élveztük az alkotás örömét. Vendégeinknek kedves figyelmességből kezdtünk lekvárt főzni, amit a reggelihez kínáltunk. A nagybörzsönyi fekete ribizli lekvár olyan sikert aratott, hogy vendégeink otthonukban is élvezni akarták a valódi gyümölcsből készült fekete lekvárt. Sőt, vittek ajándékba is egy kis üveggel barátoknak, nagymaminak, kollégáknak. A befőttes üvegeket kicsit feldíszítettük, kicsinosítottuk. Sorra telefonáltak a régi vendégek, hogy kevés lett a lekvár, nem elég a kis üveg, rendelnének a kollégák, a szomszédok és a sógor is. De készítsünk, még pár fajta lekvárt mondjuk málnából, sárgabarackból, csipkéből, somból. Elindult egy folyamat ami mostanra a megélhetésünkké vált. Fantáziánk kiteljesedett. Szinte minden gyümölcsből készítünk lekvárt a hagyományostól az extravagánsig. Jelenleg az országban mi készítjük a legtöbb fajta lekvárt. Számtalan lekvár és szörp versenyen sikeresen szerepeltünk. Az ország területén 40-50 viszonteladónk van. Köztük a Duty Free shopokban is ott vagyunk 4 fajta lekvár különlegességgel. 2009-ben vettük meg a Hunyadi téri két parasztházból álló, szintén felújításra szoruló házakat.

2010 Húsvétján megnyitottuk a Lek-Vár-Lak bemutatótermet, ahol vendégeink megkóstolhatják 80 féle termékünket, megtekinthetik a lekvár főzés folyamatát, és vásárolhatnak a számukra legízletesebb lekvárokból, szörpökből, zöldségkrémekből.

A másik épület sem hagyott minket nyugodni. Túl nagy volt a kontraszt a szépen felújított Lek-Vár-Lak és a beszakadt tetejű romos ház között. 2011-ben Húsvétkor megnyitottuk az Édes Otthon Vendégasztalt ahol az általunk készített termékek köré építettünk gasztronómiát.

A szörpjeinkből gyümölcs-koktélokat, a lekvároknak saját készítésű süteményeket készítünk. Mindkét ház felújításánál fő szempont volt, hogy az eredeti állapotot próbáljuk visszaállítani (pl. az utcafronti nagy szárnyas ablakokat lecseréltük az eredeti kis parasztházba való ablakokra).

Minden tárgyhoz és építészeti megoldáshoz ragaszkodtunk, ami rusztikus és eredeti. A vendégasztal vizes blokkja pl. úgy lett kialakítva, hogy egy eredeti füstös konyha külső részét meghagyva, kijavítva adtuk meg a hangulatát a helységnek. Kevesen látnak manapság ilyet és szeretnénk, ha minél többen megtekinthetnék ezt a kis gyöngyszemet. A tiszta szobából kialakított helységben található egy úgynevezett fali téka mely tulajdonképpen egy vakablak díszes kis ajtóval. Ebben tartották régen a ház két legféltettebb kincsét: a bibliát és a pálinkát. 

A két utcafronti ház frontján faragott fatábla mutatja a két házikó profilját. Hétvégente megtelik látogatókkal a ház és udvara, ezért sok energiát fordítunk a porta rendezett, ápolt, ízléses, kényelmes, érdekes hangulatára. A Lek-Vár-Lak üvegverandája előtt egy kb. 50 fűszernövényből álló mini fűszerkert van, ezeket a fűszereket használjuk is, és dísznövényként is van rendeltetésük. A fűszernövények között fa tulipánok és fa szívek vannak beszúrva érdekességnek, mivel a szív és tulipán jellegzetessége a ház stílusának. A vendégasztal nádfedeles kerthelyiségében megpihenhetnek a Nagybörzsönybe érkező látogatók egy kellemes fekete ribizli koktél mellett.

Ahhoz, hogy a vendégek ránk találjanak és kedvet kapjanak a belsőtér megtekintéséhez, az utca fronton elhelyeztünk faragott fatáblát, amin a Lek-Vár-Lak hirdeti magát. A tábla előtt kis fa asztal található, amire ki tudjuk tenni a lekvárokat kedvcsinálónak. Az utcán sétálgató emberek így közvetlenül láthatják termékeinket. A szégyenlősebbek is kedvet kaphatnak a többi finomság megtekintéséhez. A faragott nagy kapu vendégcsalogatóan mindig nyitva áll, hogy betekinthessenek a paraszt udvarra. A ház előtt elhelyeztünk egy fapadot, ahová leülhet a megfáradt vándor. Mellette egy festett régi sparhert mutatja a vendégasztal jellegét. Természetesen a piros paraszt muskátli minden ablak díszítő eleme.

Szeretnénk továbbadni az alkotás örömét és a régi dolgok iránti tiszteletünket. Reméljük, hogy a rengeteg munka, és a fantázia mások számára is értéket ad, elviszik jó hírünket és továbbadják másoknak is.

Shopping Cart
Scroll to Top